Vragen en antwoorden

Wat zijn de kosten voor de therapie?

Ik reken 110 euro per uur. De eerste sessie (de intake) duurt 1,5 uur.

Annuleren kan kosteloos tot 24 uur van tevoren. Anders worden de gemaakte kosten in rekening gebracht.

Wat kun je verwachten?

Van te voren stuur ik 2 vragenlijsten op, waarmee je de intake goed kunt voorbereiden. De eerste keer gaan we de informatie ordenen en bespreken wat het beste aangrijpingspunt is voor behandeling.

Ik zal je ook al huiswerk en tips geven, zodat je thuis zelf ook aan de slag kunt met de klachten.

Na 1 of 2 sessies komen we tot een behandelplan en maken we afspraken over de werkwijze, frequentie en duur van de sessies. Regelmatig evalueren we of de werkwijze nog aansluit. In overleg kunnen we ook anderen betrekken (zoals bijvoorbeeld naasten, huisarts, buurtteam, lotgenoten of jobcoaches). Alle contact met anderen gebeurt in overleg en liefst samen.


Wordt de therapie vergoed door de zorgverzekeraar?

Er verandert steeds veel in de vergoedingen van zorg. Ik werk met mensen die vaak een combinatie van problematiek hebben, zoals bijvoorbeeld aandachts-en concentratieproblemen, lichamelijke klachten en veel hebben meegemaakt in de jeugd en gedurende het leven. Een enkelvoudige diagnose is vaak niet makkelijk te geven.

De behandeling bevat meerdere methodes, die geintegreerd worden en afgestemd op de ervaren klachten.

Als er al een BIG-geregistreerd behandelaar betrokken is, die verantwoordelijk is voor het behandelplan (psychiater, klinisch psycholoog, klinisch neuropsycholoog of GZ-psycholoog) kan ik mogelijk meebehandelen binnen het behandelplan.

Als je een verwijzing hebt van de huisarts voor een (GZ)-psycholoog voor de behandeling van PTSS of (vermoeden van) een andere stoornis kun je het beste met je verzekeraar contact hebben of en onder welke voorwaarden de behandeling vergoed kan worden. Vermeld moet worden dat ik geen BIG-registratie heb.

Je kunt aangeven dat ik sinds 2007 psycholoog-behandelaar ben, lid van het NIP (Vereniging van Psychologen) en je kunt de AGB-code 94057188 aan hen doorgeven.

Zijn er andere mogelijkheden voor vergoeding?

Een werkgever zou de behandeling kunnen vergoeden. De behandeling vindt dan plaats in het kader van preventie of herstel.

De gemeente zou kunnen vergoeden als sprake is van problemen in emotieregulatie, relatieproblemen, sociaal-emotionele problemen of gevolgen van traumatische gebeurtenissen, bijvoorbeeld ten gevolge van hersenletsel.

De belasting geeft ook mogelijkheden met betrekking tot niet-vergoede ziektekosten of coaching en ontwikkeling.

Psychotherapeut of coach?

Ik ben in 1991 afgestudeerd in de klinische en ontwikkelingspsychologie.

De opleidingsstruktuur en de registraties voor psychologen zijn erg veranderd in de loop van de jaren.

Het BIG-register is ingevoerd en dat bewaakt de kwaliteit van de medische en psychologische professionals. Om een BIG-registratie voor psychotherapie te mogen voeren moet je eerst GZ-psycholoog zijn en daarna volg je een 4-jarige opleiding. De GZ-psycholoog is in 1998 ingevoerd.

Ik heb geen GZ-registratie en mag me dus ook geen psychotherapeut noemen. Er is geen naam voor ervaren psychologen, die wel veel therapie-opleidingen hebben gedaan. Soms wordt de term basispsycholoog of masterpsycholoog genoemd, maar deze termen hebben meestal betrekking op psychologen die zijn afgstudeerd na de invoering van de GZ-opleiding.

Vaak noemen de ervaren psychologen zich coach, maar coaches worden niet vergoed door de zorgverzekeraars. En coaches zijn minder gericht op de psychische en psychiatrische problematiek en zeker niet als sprake is van complex trauma.

Ik ben lid van het NIP (Nederlands Instituut van Psychologen) en het SKJ (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd) en volg dezelfde professionale beroepscode als de BIG-psychologen.

Voor de klachtenregeling ben ik aangesloten bij P3NL.

Sinds 2007 behandel ik vanuit Brainfact, neurofeedbackbehandeling bij aandacht-en concentratiepropblemen, en deed ook mee aan wetenschappelijk onderzoek.

Ik volg steeds congressen, cursussen en opleidingen op het gebied van evidence-based diagnostiek en behandeling en daarmee blijf ik mij steeds ontwikkelen.