Sensory motor psychotherapy en EMDR
EMDR is de meest bewezen en effectieve behandeling als het gaat om trauma. Zowel voor behandeling van klachten ten gevolge van een traumatische gebeurtenis als bij klachten ten gevolge van hechtingstrauma of verwaarlozing (Hafkemeijer, L., Starrenburg, A., van der Palen, J., Slotema, K., & de Jongh, A. (2021).
Hieronder wil ik een aantal overeenkomsten, maar ook wezenlijke verschillen tussen EMDR en Sensorymotor Psychotherapy beschrijven.
Beide maken deel uit van een psychotherapeutische behandeling als sprake is van traumatische gebeurtenissen, die het heden beinvloeden. Beide werken met herinneringen, die een complex zijn van verbindingen tussen zintuigen en gedachtes en emoties en lichaamssensaties. Bij EMDR werken we met een beeld, waabij de emotie en lichaamssensatie ervaren wordt. Het doel van EMDR-behandeling is dat de negatieve gedachte verandert in een positieve gedachte, die steeds geloofwaardiger wordt en waarbij minder emotionele lading bij het beeld ervaren wordt.
Bij Sensory Motor Psychotherapy is het aangrijpingspunt van behandeling het lichaam. Via het lichaam, dat onbewust reageert op prikkels in het hier en nu wordt de herinnering zo compleet mogelijk gemaakt met de emoties, zintuiglijke ervaringen, gedachtes. Nieuwe lichaamssensaties, ervaringen en cognities worden verankerd in het lichaam.
Ook als het beeld of de herinnering uit het verleden er nog niet is, soms onbewust, soms vervormd of er geen taal of bewuste gedachte bij is reageert je lichaam op triggers.
Bij ernstig jeugdtrauma en zeker in de pre-verbale fase (de fase voordat je kon praten) is trauma al vastgelegd in het lichaam. In de hele jonge jaren wordt een basis gelegd voor vertrouwen en verbinding en autonomie. Thema’s als veiligheid, grenzen en vertrouwen, maar ook ambivalenties met betrekking tot loyaliteit of uiten van emoties zijn zoveel basaler dan we cognitief kunnen bevatten en zijn in je lichaam verankerd.
Binnen de Sensory Motor Psychotherapie wordt het lichaam als uitgangspunt gebruikt, omdat het lichaam volledig onbewust reageert. Het lichaam reageert direct als een situatie niet veilig is of niet bij je past.
Hafkemeijer, L., Starrenburg, A., van der Palen, J., Slotema, K., & de Jongh, A. (2021). Does EMDR Therapy Have an Effect on Memories of Emotional Abuse, Neglect and Other Types of Adverse Events in Patients with a Personality Disorder? Preliminary Data. Journal of Clinical Medicine, 10(19), 4333. MDPI AG. Retrieved from http://dx.doi.org/10.3390/jcm10194333